Prin prezentul proiect de hotărâre se aprobă Strategia naţională privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2021-2027, prevăzută în anexa nr. 1 și Planului de acțiune pentru perioada 2021-2027, prevăzut în anexa nr. 2. Obiectivul general al Strategiei este reducerea cu cel puțin 10%, față de anul 2020, a numărului de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, până în anul 2027, iar ca obiective strategice se numără: asigurarea unui trai decent pentru toți și combaterea situațiilor tranzitorii de sărăcie a resurselor pentru ca acestea să nu se transforme în probleme structurale de sărăcie și excluziune socială. investițiile sociale, intervenții directe asupra principalelor cauze de transmitere a sărăciei pe mai multe generații modernizarea sistemului de protecție socială îmbunătățirea capacității administrative pentru coordonarea acestor măsuri.
Prin prezentul proiect de hotărâre se propune modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate și a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 15/25016, în sensul corelării prevederilor acesteia cu noile reglementări aduse prin Legea nr. 49/2020, astfel: acordarea stimulentului educațional pe bază de cerere și documente doveditoare se face numai în situația persoanei desemnate să se ocupe de îngrijirea copilului pe perioada absenței părinților, potrivit art.104 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, cu modificările și completările ulterioare. În această situație, veniturile care se iau în calcul la stabilirea dreptului sunt cele prevăzute la art. 8 alin.(1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare; în cazul în care persoana desemnată să se ocupe de îngrijirea copilului pe perioada absenței părinților este și beneficiară de alocația pentru susținerea familiei, documentele doveditoare privind veniturile realizate nu se mai depun; reglementarea modalității de recuperare a sumelor reprezentând contravaloarea tichetelor sociale pentru grădiniță plătite necuvenit.
Prezenta Strategie privind Digitalizarea Educației în România are ca scop abordarea integrată a tuturor aspectelor digitalizării în domeniul educației. Deși România dispune de conectivitate la internet cu o largă acoperire, încă sunt necesari pași pentru asigurarea tuturor resurselor și a unui cadru integrat pentru acces la o educație de calitate în era digitală. Pe fondul consultării publice s-au identificat 3 paliere ale digitalizării în educație: management și administrație, automatizări și anonimizări (înregistrări, catalog electronic, rapoarte, checklists, înregistrarea prezențelor/absențelor, comunicare, evidența progresului, anonimizarea datelor) activitate didactică: procesele de predare-învățare și activitățile de evaluare (atât cea formativă, cât și cele sumative); activitățile de consiliere și orientare, suport psihologic și socio-emoțional; activități extrașcolare (cluburi, activități de tip nonformal); remediere și recuperare; activități de promovare a excelenței și performanțelor înalte; și un palier transversal: comunicare și eficientizarea colaborării (la nivel de școală/cancelarie, relația școală-familie, relații și parteneriate: școală – administrație locală – ONG – mediul de afaceri)
Prin prezentul proiect de hotărâre se aprobă Programul național integrat pentru protecția victimelor violenței domestice precum și metodologia-cadru privind organizarea și funcționarea rețelei naționale inovative integrate de locuințe protejate destinate victimelor violenței domestice, prevăzute în anexele 1 și 2 care fac parte integrantă din prezenta hotărâre. Prezentul proiect de act normativ vizează, în principal, următoarele aspecte: asigurarea cadrului instituțional și procedural de coordonare, necesar pentru realizarea măsurilor integrate de protecție și de sprijin în vederea integrării/reintegrării socio-profesionale pentru victimele violenței domestice și transferului la o viață independentă, prin intermediul rețelei naționale inovative integrate de locuințe protejate destinate victimelor violenței domestice; definirea noțiunilor/ conceptelor de: program național integrat de protecție a victimelor violenței domestice, rețea națională inovativă integrată de locuințe protejate, locuință protejată destinată victimelor violenței domestice, victimă violenței domestice beneficiară a PNIPVVD, situație de risc, servicii complementare, autorități ale administrației publice centrale, autorități ale administrației publice locale, condiții de risc și vulnerabilitate, acord de dublă confidențialitate; crearea și derularea PNIPVVD, precum și crearea și organizarea rețelei naționale inovative integrate de locuințe protejate destinate victimelor violenței domestice în coordonarea metodologică a Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați și desemnarea acesteia ca Punct național de coordonare; încurajarea colaborării și a parteneriatului între furnizorii publici și privați de servicii sociale destinate prevenirii și combaterii violenței domestice, cu accent pe respectarea și înțelegerea nevoilor și opțiunilor exprimate de către victimă; atribuțiile Punctului național de coordonare a PNIPVVD; atribuțiile furnizorilor privați de servicii sociale, care sprijină implementarea PNIVVD prin furnizarea serviciilor sociale în cadrul locuințelor protejate, precum și conectarea cu alte serviciilor complementare; crearea mecanismului de coordonare în sprijinul implementării PNIPVVD și coordonării rețelei naționale inovative integrate de locuințe protejate destinate victimelor violenței domestice.
Prezentul proiect de lege aprobă OUG 195/2020, prin care sunt stabilite, cu caracter temporar, masuri referitoare la accesul solicitantilor la serviciile de registru al comertului, cu respectarea regulilor sanitare si de distantare sociala in desfasurarea activitatii de inregistrare. aplicarea in continuare, pe o perioada de 9 luni, a următoarelor măsuri: funcționarea Oficiului registrului comerțului în principal prin mijloace electronice și prin corespondență specimenul de semnătură, acolo unde legea prevede, se transmite la oficiul registrul comerțului legalizat de notarul public sau certificat de avocat ori sub forma unui înscris sub semnătură privată, fără nicio altă formalitate sau se poate da la oficiul registrului comerțului. depunerea unei singure declaratii pe propria raspundere, cea prevazuta de art. 15 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 359/2004, daca la sediul social nu se desfasoara activitate, potrivit art. 17 alin. (6) din Legea nr. 31/1990; depunerea unei singure declaratii pe propria raspundere, cea prevazuta de art. 15 alin.(1) lit. b) din Legea nr. 359/2004, daca activitatea se desfasoara in afara sediului social si a sediilor secundare, potrivit art. 17 alin. (6) din Legea nr. 31/1990
Prezentul proiect de lege aprobă OUG 211/2020 OUG 211/2020 reglementează prelungirea, până la 30 iunie 2021, a acordării indemnizaţiilor prevăzute de art. XI şi XV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020, precum şi a aplicării prevederilor actelor normative care modifică şi/sau completează ori care cuprind dispoziţii care privesc aplicarea acestor prevederi. prevederile prelungite se referă la - „pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut” De asemenea, se propune pentru art. I alin.(9) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.132/2020 eliminarea tezei a doua, în sensul în care interdicţia de angajare/subcontractare să se aplice strict la nivelul entităţii, al sucursalei sau al punctului de lucru afectat, pentru a se evita eludarea scopului legal al beneficiilor şi eventuale abuzuri. Actualizare 03.12.2020 - Forma proiectului de ordonanță trimisă pentru aviz la Consiliul Economic și Social alineatul (2) al articolului 7 se modifică - Indemnizaţia prevăzută la art. 1 alin. (4) nu se cumulează pentru acelaşi angajat, dacă perioadele de acordare se suprapun, cu măsura prevăzută la art. 5, cu măsurile active de sprijin acordate potrivit art. I şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea unor acte normative şi nici cu măsurile de stimulare a angajatorilor finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj prevăzute de Legea nr. 76/2002
Prezentul proiect de hotărâre prevede introducerea în Nomenclatorul serviciilor sociale a centrului respiro. Serviciile furnizate copilului cu dizabilități în cadrul centrului respiro pot fi : supraveghere, îngrijire, cazare temporară, consiliere, socializare și petrecere a timpului liber, abilitare și reabilitare, asistență medicală, precum și informare, evaluare, masă, menaj-gospodărie, alte activități administrative, etc. De asemenea, proiectul vizează completarea categoriei personalului de specialitate prevăzut la art. 10 din Anexa nr. 4 din cadrul serviciului social furnizat în comunitate cu anumite ocupații, care au legătură directă cu munca în comunitate și anume: consilier școlar (235903), mediator școlar (235911 și 341905), asistent medical comunitar (325301), tehnician în egalitate de șanse (341207), specialist în economia socială (341206), lucrător de tineret (341205).
Prin prezentul proiect de hotărâre se aprobă Regulamentul-cadru și componenţa comitetelor de organizare UNESCO, constituite pentru monumentele istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial şi a zonelor de protecţie a acestora, prevăzut în anexa, care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Comitetele de organizare UNESCO (COU) au în componență: coordonatorul monumentului istoric; un reprezentant al Inspectoratului județean pentru situaţii de urgenţă un reprezentant al inspectoratului judeţean de poliţie trei reprezentanți ai proprietarilor sau titularilor altor drepturi reale asupra monumentului istoric; trei reprezentanți ai comunităţii locale, desemnaţi de comunitate în cadrul unei consultări publice organizată de autoritatea administraţiei publice locale, din rândul cetăţenilor, sau al asociaţiilor, organizaţiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul patrimoniului cultural pe raza localității; un reprezentant al Ministerului Culturii un reprezentant al serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii un responsabil științific un reprezentant al consiliului judeţean un reprezentant al consiliului local un reprezentant al structurilor specializate.
Prezentul proiect de lege aprobă OUG 182/2020 care completează OUG 147/2020 cu prevederi care să asigure protecția și sprijinirea copiilor, a părinților acestora, dar și a angajatorilor, în situația în care activitatea didactică în unitățile de învățământ, inclusiv în cele de educație antepreșcolară și preșcolară se desfășoară în scenariile 2 și 3 prevăzut de Ordinului MEN/MS 5487/1494/2020. Potrivit actului normativ, numărul de zile libere se stabilește pentru perioada stării de alertă, ori de câte ori, prin hotărâre CJSU/CMBSU se stabilește aplicarea unui dintre scenariile menționate. Angajatorul este obligat să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept în baza prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă și nu își desfășoară activitatea în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu. De asemenea, accesul la suma acordată pentru salariații care au lucrat în telemuncă în perioada stării de urgență este permis numai pentru acei angajatori care și-au îndeplinit obligațiile legale de modificare a raportului de muncă al salariatului și transmiterea datelor în Registrul electronic de evidență a salariaților REVISAL, raportat la perioada stării de urgență.
Proiectul de hotărâre de Guvern vizează aprobarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură de are drept scop prevenirea replicării în România a evoluţiilor negative înregistrate pe acest palier în alte ţări, precum şi asigurarea instrumentelor necesare pentru sancţionarea faptelor asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. Fiind prima Strategie națională în acest domeniu, documentul își propune să realizeze o corelare a eforturilor sectoriale menite să prevină și să combată antisemitismul, xenofobia, radicalizarea și discursul instigator la ură, prin: îmbunătățirea colectării de date despre aceste fenomene în România; evaluarea legislației actuale pentru identificarea eventualelor lacune și pregătirea unor propuneri pentru acoperirea acestora; evaluarea programelor de formare profesională a actorilor implicați în procesul de prevenire și combatere a antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură (ofițeri de poliție, procurori, judecători) și actualizarea acestor programe dacă va fi cazul; evaluarea programelor școlare actuale și modernizarea acestora; dezvoltarea unor programe culturale pilot menite să prevină proliferarea acestor fenomene în societatea românească; intensificarea implicării României în eforturile internaționale menite să combată antisemitismul, xenofobia, radicalizarea și discursul instigator la ură.