Prezenta propunere legislativă vizează obligarea autorităţilor publice centrale şi locale, precum şi a altor instituţii publice de a menţine transparenţa decizională în faţa cetăţenilor, prin organizarea de dezbateri publice pentru acele acte normative care s-ar încadra în tipul celor supuse dezbaterilor publice, conform legii, indiferent dacă aceste dezbateri au fost sau nu solicitate de asociaţii legal constituite sau alte autorităţi publice.
Prezenta propunere legislativă interzice membrilor organelor de conducere din sindicate şi patronate sa deţina calitatea de membru al unui partid politic pe durata mandatului în cadrul acelei organizaţii. Scopul legii este acela de a proteja membrii sindicatelor şi patronatelor de ingerinţe politice în activitatea sindicală şi patronală şi a credibiliza reprezentativitatea acestor organizaţii.
Prezentul proiect de lege aprobă OUG nr.10/2022, care aduce o serie de modificări prevederilor art. 9 și 9^1 din Legea nr. 346/2004 referitoare la aplicarea Testului IMM, printre care: se modifică lista instituțiilor, care în cadrul competenței lor, de inițiatori ai unor proiecte de acte normative principale cu impact asupra mediului de afaceri vor supune aceste proiecte, înainte de a fi transmise spre avizare, analizei Grupului pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra întreprinderilor mici și mijlocii(GEIEAN), și se introduce și Parlamentul; se va consulta un eșantion mai mare și mai reprezentativ de IMM-uri, iar din Grupul pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra întreprinderilor mici și mijlocii vor face parte membrii desemnați de ministere și alte autorități ale administrației publice centrale, camere de comerț și industrie, patronate și organizații neguvernamentale de reprezentare a întreprinderilor mici și mijlocii, cadre universitare, cercetători, economiști și organizații ale mediului asociativ și sindicate; se menționează faptul că inițiatorul actului normativ va ține cont de propunerile rezultate în urma consultărilor care au stat la baza aplicării Testului IMM, în vederea finalizării proiectului de act normativ. Totodată, proiectul de OUG are în vedere completarea art 25^1 al Legii nr 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii cu noi forme de sprijin pentru care au fost deja prevăzute fonduri bugetare: Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii ”Start-up Nation - ROMÂNIA"; Program privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agentii de turism, a căror activitate a fost afectata in contextul pandemiei de COVID-19, precum si privind unele masuri fiscale. Actualizare 04.02.2022 - varianta actualizată a proiectului de act normativ aduce următoarele modificări: se elimină prevederea referitoare la masuri fiscale din cadrul Programului privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agentii de turism, a căror activitate a fost afectata in contextul pandemiei de COVID-19, precum si privind unele masuri fiscale, acesta fiind redenumit Programul privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agentii de turism, a căror activitate a fost afectata in contextul pandemiei de COVID-19.
Prezenta propunere legislativă vizează obligativitatea autorităților administraţiei publice de a publica documentele în format editabil pe site-urile proprii, dar şi pe un portal naţional unic. Astfel, modificările vizate în această propunere legislativă au la bază două etape de transformare a mecanismului existent pentru transparenţa decizională: Prima etapă prevede îmbunătăţirea calităţii documentelor postate şi publicarea noilor documente în format editabil, această condiţie fiind aplicată tuturor site-urilor instituţiilor publice. De asemenea, autorităţile publice care au resursele necesare precum accesul la internet vor avea obligaţia de a desfăşura şedinţele publice de dezbateri a proiectelor de acte normative şi în mediul online. Această etapă are efecte imediate, fiind obligatorie de implementat de la momentul adoptării prezentei legi. A doua etapă a proiectului de lege are ca scop crearea unei platforme unice naţionale pentru centralizarea tuturor proiectelor de acte normative.
Prezenta propunere legislativă prevede faptul că adoptarea unui act normativ cu încalcarea procedurii de publicare a anunțului referitor la elaborarea acestuia atrage nulitatea absolută a actului normativ astfel adoptat și a tuturor actelor subsecvente.
Prezentul proiect de hotărâre pentru aprobarea Metodologiei privind transparența decizională în administrația publică vizează: crearea unei structuri de personal dedicate/responsabile la nivelul tuturor entităților publice și delimitarea clară a atribuțiilor funcționarilor desemnați pentru implementarea metodologiei privind transparența decizională în administrația publică, creșterea a gradului de pregătire și profesionalizare a personalului desemnat; standardizarea structurii site-urilor autorităților și instituțiilor publice; crearea unor documente și modele cu format uniform și ușor accesibil pentru toate procedurile de consultare publică, ce pot fi utilizate de toate autoritățile și instituțiile publice centrale și locale; încurajarea participării active a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor publice și în procesul de elaborare a actelor normative; optimizarea organizării proceselor de lucru interne: standardizarea structurii site-urilor, crearea unor documente și modele cu format uniform și ușor accesibil pentru toate procedurile de consultare publică, ce pot fi utilizate de toate autoritățile și instituțiile publice centrale și locale. accesibilitatea consultărilor publice prin crearea unui model standardizat de comunicare; extinderea canalelor de informare privind procedurile de consultare publică prin integrarea platformei http://e-consultare.gov.ro/w/. detalierea etapizată a mecanismului consultărilor în procesul de elaborare a actelor normative; detalierea mecanismului de consultare și participare a societății civile la procesul de luare a deciziilor; includerea în atribuțiile persoanei sau compartimentelor responsabile pentru relația cu societatea civilă și a atribuțiilor structurilor pentru relația cu mediul asociativ prevăzute de art. 51 și 52 din O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații; introducerea unor formulare-model pentru uniformizarea procedurilor (ex: formular pentru colectarea de propuneri/ opinii/ recomandări, model de registru pentru consemnarea propunerilor venite în procesul de consultare, model de anunț pentru organizarea unei ședințe de dezbateri publice); realizarea unei raportări centralizate și transmiterea acesteia către SGG, până la data de 15 mai ale fiecărui an; posibilitatea ca dezbaterile publice și ședințele publice să se poată desfășura online.
Prezentul proiect de lege vizează modificarea şi completarea Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, astfel: Introducerea obligativității autorităților și instituțiilor publice de a publica și comunica toate informațiile și datele de interes public într-un format deschis și prelucrabil automat Introducerea obligativității autorităților și instituțiilor publice de a întocmi și actualiza un registru public electronic al solicitărilor înregistrate și al răspunsurilor emise în baza Legii nr. 544/2001, cu anonimizarea datelor personale din cuprinsul acestora. Actualizare 16.05.2022 - Amendamente admise la raportul Comisiei pentru cultură de la Camera Deputaților: Se prevede posibilitatea pentru petenții informațiilor de interes public de a solicita ca cererea și răspunsul lor să nu fie publicate timp de 3 luni, chiar și în forma anonimizată, în registrul electronic al instituției. Se menține posibilitatea solicitării în format electronic a informațiilor de interes public. Se introduce în conținutul registrului public electronic și publicarea reclamațiilor și soluțiilor. De asemenea, se introduc soluțiile și informațiile la care instituția a fost obligată să le comunice în urma unor hotărâri definitive. Când într-un document sunt redate informații de interes public și informații cu privire la datele personale accesul la informațiile de interes public se realizează prin anonimizarea informațiilor cu privire la datele personale. Refuzul de acces la informațiile de interes public, în condițiile în care informațiile cu privire la datele personale pot fi anonimizate, este nejustificat. Se introduce posibilitatea persoanei vătămate ca în cazul în care reclamația sa este respinsă prin actul administrativ intern, să se poată adresa instanței inclusiv cu privire la acest act. (...) Actualizare 02.09.2020 - amendamente la raportul Comisiei de la Senat: se elimină explicațiile cu privire la regsitrul public se abrogă - „Solicitarea informaţiilor de şi obţinerea interes public se pot realiza, dacă sunt întrunite condiţiile tehnice necesare, ŞI în format electronic.” ACTUALIZARE 18.02.2021 - amendamente la raportul Comisiei de la Cameră: redenumire titlu - LEGE pentru modificarea și completarea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public se propune includerea explicită în sfera de reglementare a persoanelor juridice de drept public - Legea 544/2001 se reintroduce prevederea - Solicitarea informațiilor de interes public se poate realiza și în format electronic refuzul de acces la informațiile de interes public, în condițiile în care informațiile cu privire la datele personale pot fi anonimizate, este nejustificat. introducerea unui regim sancționator care oglindește contravențiile în alte domenii privind transparența instituțiilor publice, având în vedere faptul că una din principalele cauze ale refuzurilor abuzive sau nejustificate este lipsa unor sancțiuni efective pentru încălcarea dispozițiilor legale. Prezenta lege intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, cu excepția dispozițiilor art. 221 din Legea nr. 544/2001, care intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României Actualizare 22.03.2021 - amendament la raportul suplimentar al Comisiei de la Cameră: Nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2), art. 5-71 , art. 11 și art. 111 , atrage răspunderea contravențională a conducătorului compartimentului pentru relații publice sau a persoanei desemnate în scopul asigurării accesului la informațiile de interes public, precum și a conducătorului autorității sau instituției publice în cauză și se sancționează cu avertisment sau amendă între 500 și 7.500 lei
Prezenta propunere legislativă, inițiată de către deputații PSD Solomon Adrian și Petrea Gabriel, își propune să redefinească aria de reglementare în materia relațiilor de muncă prin flexibilizarea organizării sindicale și patronale, dar și prin clarificarea și soluționarea conflictului de muncă (spre exemplu, prin introducerea obligativității de continuarea a negocierii pe timpul grevei). Conform expunerii de motive, principalele obiective urmărite sunt: flexibilizarea constituirii, organizării și funcționării organizațiilor sindicale și patronale; consolidarea rolului sindicatelor în exercitarea prerogativelor lor și redefinirea instituției reprezentanților angajaților; reprezentarea în negocierea unui contract colectiv de muncă și prevederea posibilităților de aderare sau opt-out la un contract de muncă încheiat; reglementarea unei proceduri clare privind declanșarea, reprezentarea, soluționarea și monitorizarea conflictelor colective de muncă și a grevelor; consolidarea dialogului social tripartit instituționalizat; clarificări procedurale pentru uniformizarea practicilor juridice la nivel național. Actualizare 27.10.2020 - Amendamente la raportul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială Clarificarea şi completarea definiţiei în scopul acoperirii situaţiilor care pot duce la un conflict de muncă, respecitv neacordarea unor drepturi individuale stabilite de contractul colctiv de muncă pentru mai mult de 10% din numărul de angajaţi. Stabilirea numărului minim de angajați pentru constituirea unui sindicat, diferențiat, în funcție de mărimea întreprinderii Sindicatul dobândeşte personalitate juridică de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de acordare a personalităţii juridice Reglementarea activităţilor care pot fi desfăşurate de către organizaţiile sindicale pentru a veni în sprijinul angajaţilor/lucrătorilor. Reglementarea unei proceduri clare privind alegerea reprezentanţilor angajaţilor